Fotbalul în Africa e trăit la cote ridicate. Indiferent de ţară, suporterii se îngrămădesc pe stadioane, depăşind, deseori, capacitatea maximă a arenelor. S-a întâmplat şi ieri, în cazul returului barajului dintre Algeria şi Burkina Faso, câştigat în tur de burkinabezi, scor 3-2. Deşi stadionul „Mustapha Tchaker“, aflat la 50 de kilometri de capitala Alger, are o capacitate de 40.000 de locuri, acesta era umplut pe jumătate cu opt ore înaintea meciului de aseară! Iar cu şase ore înaintea fluierului de start, arena era plină. Totul pentru ca fanaticii algerieni să celebreze a patra calificare la un Campionat Mondial, după cele din 1982, 1986 şi 2010.
Şi le-a ieşit! Deşi a dominat, Algeria nu a marcat decât un singur gol, prin Bougherra (49). Şi apoi s-a retras şi a aşteptat cuminte atacurile oaspeţilor, vizibil marcaţi de şansa unei calificări în premieră la Mondial. Doar că Djakaridja Kone (integralist) nu a reuşit să mai înscrie la fel ca în tur. Iar Algeriei i-a fost suficientă victoria cu 1-0!
Ghana, al treilea Mondial consecutiv
În celălalt baraj rămas de disputat din zona africană, Ghana nu a avut nicio emoţie în faţa Egiptului, reuşind să obţină biletele pentru Brazilia, după ce s-a impus cu 7-3 la general în faţa Egiptului. La adăpost după ce în tur au câştigat cu 6-1, „vulturii“ nu au forţat nici măcar o secundă. Nici măcar în repriza secundă, atunci când elevii americanului Bob Bradley au dus scorul la 2-0, prin golurile marcate de Amr Zaki (29) şi Gedo (83).
Chiar dacă egiptenii au sperat la întoarcerea rezultatului, experienţa ghanezilor, care merg la al treilea Mondial consecutiv, şi-a spus cuvântul, viitorul adversar al Stelei din grupele Ligii, Kevin-Prince Boateng, stabilind scorul final, 2-1, în returul de la Cairo.
Fotbalul în Africa e trăit la cote ridicate. Indiferent de ţară, suporterii se îngrămădesc pe stadioa