Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.
Studiul privind temerile românilor şi sursele protejării în percepţia publică, efectuat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ în perioada 7-14 noiembrie, oferă rezultate îngrijorătoare cu privire la soliditatea infrastructurii democratice şi comunitare a societăţii. Analiza temerilor individuale/colective pătrunde adânc în conştiinţa publică, astfel că indicatorii măsuraţi surprind cu mai multă acurateţe harta nemulţumirilor şi a refugiilor populaţiei.
Românii sunt puternic apăsaţi de presiunea problemelor economice cotidiene şi de imposibilitatea de a vedea o sursă a rezolvării problemelor în stat, în comunitate. În viziunea populaţiei, confruntată cu o criză a reprezentării democratice, salvarea nu mai poate veni decât de la propria persoană, de la familie sau de la Dumnezeu.
80,7% DIN ROMÂNI SE TEM DE SCUMPIREA ALIMENTELOR
Cercetarea „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Astfel, potrivit studiului, cele mai mari temeri ale românilor sunt deteriorarea stării de sănătate a membrilor familiei (51,8% se tem foarte mult, 29,1% se tem mult de acest lucru), creşterea preţurilor la alimente (50,1% – foarte mult, 30,6% – mult), creşterea taxelor şi impozitelor (50% – foarte mult, 29,6% – mult), creşterea preţurilor la energie, combustibil, gaz (49,9% – foarte mult, 30,7% – mult) şi scăderea veniturilor familiei (46,6% – foarte mult, 31,5% – mult).
Cercetarea relevă o agendă de frici socio-economice explicabilă