Raportul Paying Taxes 2014 al Bancii mondiale si PwC tocmai a fost publicat si m-am grabit sa-l citesc, mai ales fiindca scrisesem cu doar cateva saptamani in urma despre pozitia Romaniei in clasamentul mondial al fiscalitatii folosind datele din raportul precedent. Ca sa fac haz de necaz, am descoperit schimbari "majore". Romania nu mai ocupa locul 136 in lume, intre Zimbabwe si Burundi, asa cum aminteam eu recent, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.
Anul acesta a reusit performanta de a ridiculiza cele doua tari africane, care au cazut pe locurile 142 si 143. Romania a urcat voiniceste doua pozitii si se afla in prezent pe locul 134, dupa Belarus (cea mai socialista tara din Europa) si inaintea Bosniei. Ca tot am amintit de socialism, China - o economie condusa oficial de Partidul comunist- ocupa locul 120.
Vorbind serios acum, locul ocupat in acest clasament vorbeste de la sine despre neputinta tarii noastre de a atrage investitii si de a se dezvolta intr-un ritm sustinut.
Celor care cred ca raportul Paying Taxes nu furnizeaza totusi o analiza pertinenta asupra situatiei fiscalitatii, am ales sa le prezint graficul urmator, care foloseste un alt studiu celebru, Indicele libertatii economice al Heritage Foundation. Am extras doar datele privind fiscalitatea si am analizat evolutia Romaniei in comparatie cu Bulgaria si cu trendul mondial. Apropos, Bulgaria ocupa locul 81 in clasamentul poverii fiscale, in crestere cu 10 pozitii (de pe locul 91) fata de anul trecut.
Se impun doua observatii.
(1) Din 2009 incoace Romania a stagnat in ceea ce priveste libertatea fiscala, avem aproape acelasi numar de puncte. In schimb, Bulgaria a dus o politica mai rationala pe timp de criza economica - si ne-a depasit categoric.
(2) Romania pierde teren in curs