nu i se strecoară 5 lei. Chiar dacă Spitalul Judeţean din Călăraşi stă prost la capitolul dotări şi a dus lipsă de medici specialişti mai bine de un an, micile atenţii care intră în buzunarul doctorilor sunt la ordinea zilei. Asistenta nici nu se urneşte să pună bolnavului o perfuzie, dacă în buzunar nu i se strecoară 5 lei.
Despre operaţii, ce să mai vorbim! O cezariană ajunge la 700 de lei, iar medicul anestezist trebuie stimulat cu 2-300 de lei. “Am trecut printr-o cezariană în urmă cu câteva luni. Ce-i drept, nu a cerut nimeni bani în mod direct, dar ca să fiu liniştită, am dat câteva atenţii. În general, personalul medical se ocupă de pacienţi, dar sunt şi mai binevoitori dacă ai relaţii sau oferi plicul cu bani. De fapt, aşa e peste tot”, spune Mariana Niţu, o proaspătă mămică.
Şi la secţia Chirurgie, tot cu bani se fac operaţiile. O banala apendicită te lasă mai sărac cu 200 de lei. Nici la secţia Medicală nu eşti prea bine văzut dacă nu cotizezi. “Ştim care este starea sistemului medical, aşa că nu ne mai miră nimic atunci când ni se spune că în spital nu sunt perfuzoare, analgezice şi pansamente. Cumpărăm de la farmacie, dacă vrem să fim trataţi. Am fost internată pentru o criză de colecist şi i-am dat un mic dar doctoriţei: 50 de lei şi o cutie de bomboane. Au fost bine primite”, povesteşte o pensionară.
Consiliul Judeţean l-a somat pe manager
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu, declara în urmă cu câteva luni că doreşte o îmbunătăţire a actului medical şi l-a somat pe noul manager, dr. Mihai Nistor să angajeze medici specialişti pentru fiecare secţie din cadrul spitalului.
Începând cu data de 8 ianuarie 2013., managementul Spitalului Judeţean Călăraşi a fost preluat de către firma Tetraedru. Unitatea medicală a pierdut, anul acesta, şase medici: cinci au plecat, iar cel de-a