Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS, de 7,8 miliarde lei, respectiv 22,5 miliarde lei, au primit aviz favorabil, vineri, din partea comisiilor parlamentare de resort, cu două amendamente, unul vizând creşterea cu 40 de milioane de lei a sumei alocate stomatologiei.
Bugetele au fost adoptate cu 16 voturi "pentru" şi trei "împotrivă".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că bugetul acordat Sănătăţii pentru 2014, de 7,8 miliarde lei, este mai mare cu 2,6 miliarde de lei decât cel din 2013.
Dintre cele 23 de amendamente propuse de membrii comisiilor parlamentare de sănătate, unul se referă la majorarea cu 40 de milioane de lei a sumei alocate pentru stomatologie, în plus faţă de cele 60 de milioane acordate prin proiectul de buget, astfel ca banii pentru acest sector să ajungă la 100 de milioane de lei. Acest amendament a fost susţinut de toţi membri comisiilor reunite, dar şi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.
Suplimentarea sumei pentru stomatologie s-a făcut "întrucât acest domeniu, în 2013, a primit 13 milioane de lei în primul trimestru, pentru celelalte trei nefiind alocat niciun leu", a explicat Nicolăescu.
Totodată, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a spus că, în cazul în care va fi aprobat proiectul de buget aşa cum a fost votat în cele două comisii, atunci stomatologia, cu cele 100 de milioane de lei, va avea cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a precizat că începând din 2014, prin pachetul de bază, la toate unităţile şi centrele de primiri urgenţe din spitale va fi finanţată de la bugetul de stat organizarea de cabinete de stomatologie pentru intervenţiile de urgenţă. "În acest context, bugetul la stomatologie va creşte şi cu aceste modificări", a mai spus Eugen Ni