Personalul spitalelor din România a intrat luni în grevă de avertisment. Sătui de promisiuni deșarte, doctori, infirmiere și asistenți au protestat pentru mărirea salariilor, dar și pentru condiții mai bune în care să își practice meseria.
Timp de două ore, membrii Federației Sanitas au întrerupt activitatea, pentru a atrage atenţia asupra mai multor probleme. În acest interval, unităţile medicale au funcţionat la o treime din capacitate, astfel că urgențele au putut fi preluate fără probleme.
“În primul rând este vorba de salarizare, care din 2008 și până acum nu a suferit decât tăieri și ne-au luat din bani. Ceva înapoi ne-a dat domnul Ponta, ne-a promis că ne reîntregește salariile. Ni s-a luat 25% din salariul brut și ni s-au dat 25% la salariul de angajare, de bază. Și la ora actuală toate sporurile se plătesc la salariul de bază din 2009”, a declarat Violeta Caraivan, vicepreședinte Sanitas Constanța.
Ministrul Sănătății nu înțelege de ce medicii au intrat acum în grevă, şi nu atunci când au avut salariile tăiate.
“La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Pe lângă salarii mărite, medicii doresc ca angajaţii care ocupă posturi identice să primească aceiaşi bani. La secția de Pediatrie a Spitalului Clinic județean Constanța, o infirmieră are în grijă peste 20 copii simultan. Din această cauză, micuţii nu pot fi supravegheaţi cu atenţie. În urmă cu două săptămâni, un copil era la un pas să se arunce de la etajul 8 al unităţii medicale. Pacienții, care au fost nevoiţi să aște