Munţii noştri sunt negri pe dinăuntru şi albi pe dinafară. Deja putem vorbi de venirea iernii. Dacă au noroc, cabanierii din Straja, Parâng şi Pasul Vâlcan vor avea sezon bun.
Şi anul trecut cel mai bine a nins de 1 decembrie, zăpada aceea fiind cea mai importantă din tot sezonul.
Au fost luni de iarnă pline, cu rezervări de camere şi activitate turistică din plin. Cea mai câştigată a fost staţiunea Straja, fiind cotată staţiunea cu cel mai mare număr de kilometri de pârtie din ţară.
Patru staţiuni sunt în România care excelează din punctul de vedere al pârtiilor. În definitiv, fiecare schior sau plăcar are un singur interes: să aibă o pârtie bună, cu o lungime favorabilă, curată. În topurile site-urilor de specialitate din ţară, Straja şi Parâng se clasează în primele patru staţiuni recomandate pentru schi. Straja conduce detaşat, cu 20,7 de kilometri de pârtie. În Straja sunt amenajate 12 pârtii. Anul acesta se inaugurează şi pârtia de snow tubing, care măsoară 200 de metri şi este situată în apropiere de Platoul Soarelui. Instalaţia şi investiţiile în noua pârtie au costat 40.000 de euro, instalaţia având o capacitate de 500 de turişti pe oră. Snow tubingul se referă la alunecarea pe zăpadă cu ajutorul unui colac, asemenea topoganelor de la parcurile acvatice. Instalaţia tractează colacul de la bază la startul pârtiei, acolo se desprinde de instalaţie şi coboară cu viteză la vale. Toate aceste investiţii nu sunt nici acum acoperite de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Ministrul Grapini spune că administraţia locală a cheltuit fără noimă, în scopuri electorale. Dar, trebuie să recunoaştem, tocmai aceste cheltuieli sporesc numărul turiştilor în staţiune. Însă, în lipsa recuperării banilor, constructorii devin stăpâni pe domeniul schiabil.
Comparativ, amintim că staţiunea Sinaia are 16 pârtii amenajate, dar doar 15,3 kilomet