Nu se pune problema naţionalizării pensiilor private din ţara noastră, ne-a declarat Liviu Voinea, Ministrul delegat pentru Buget, domnia sa fiind prima voce oficială care neagă zvonurile în acest sens apărute după vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la finele lunii trecute.
Potrivit unor surse citate de presă, experţii FMI au discutat cu autorităţile române posibilitatea de a îngheţa sau reduce cota distribuită către fondurile de pensii private obligatorii, şi chiar de a naţionaliza integral sau parţial sumele deja strânse de acestea, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria sau Polonia.
Aceste zvonuri s-au intensificat odată cu apariţia, în presă, a scrisorii de intenţie ale Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). În scrisoarea de intenţie se arată: "Am început să întreprindem o analiză exhaustivă pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii şi implicaţiile acestuia pentru sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii, precum şi asupra dezvoltării pieţei de capital româneşti. Evaluăm, de asemenea, opţiuni de reducere a poverii fiscale într-un mod neutru pentru buget".
Liviu Voinea ne-a declarat, ieri, că în anul 2014, contribuţiile la Pilonul II al fondurilor de pensii private obligatorii vor fi majorate, de la 4%, cât este în prezent, la 4,5%, iar acest lucru va reprezenta un cost pentru buget.
Domnia sa a adăugat că, în trecut, a susţinut necesitatea unei garanţii a creşterii contribuţiilor la fondurile private de pensii obligatorii (Pilonul II), cel puţin cu rata inflaţiei. "Această garanţie nu se acordă nici astăzi", ne-a declarat domnul Voinea.
În timpul vizitei Misiunii FMI în România a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%
Cătălin Ciocan, Secretar Executiv APPAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România), ne-a declarat că na