Pe lângă cele trei procese penale în care e judecat pentru fapte de corupţie, judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a încasat şi o sancţiune disciplinară.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, suspendarea din magistratură a judecătorului orădean pe o perioadă de 6 luni, pentru „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu", respectiv pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii" din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Multe au fost
Mircea Puşcaş a fost cercetat de inspectorii judiciari din cadrul CSM la sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, care reclama în principal faptul că judecătorul se afişa public cu interlopi dar şi cu personajele din dosarele penale pe care le avea în lucru.
Acţiunea disciplinară cuprindea 9 capete de acuzare. Lui Puşcaş i s-a imputat că a purtat discuţii cu milionarul clujean Liviu Florian, judecat pentru corupţie în dosarul mitei din Vama Halmeu, dar şi cu Valentin Muntean, un afacerist orădean judecat chiar de el într-un dosar de corupţie.
Judecătorului i s-a mai reproşat faptul că a încercat să intervină pentru un alt prieten al său, Nelu Tomşe, după ce acesta a fost arestat pentru un accident cu fugă de la locul faptei, dar şi că a apelat la cunoştinţele sale din lumea interlopă, să-i aplice o corecţie unui ţigan cu care a avut o altercaţie verbală într-un magazin.
Un alt episod descris în acţiunea disciplinară se referă la modul în care Mircea Puşcaş a încercat să-şi şantajeze propriul cumnat, Victor Ciarnău, pentru ca acesta să păstreze tăcerea despre afacerile lor, apelând la sora amantei sale, ca să-l seducă.
Puţine au r