Este o performanţă pentru fetele din comunităţile de romi să urmeze 12 clase. Multe dintre ele încheie socotelile cu şcoala după clasa a IV-a, când sunt măritate contra cost. E grav pentru ele dar şi pentru România. E o anomalie socială care se perpetuează în paguba întregii ţări.
Din cei 250.000 de analfabeţi câţi are România în acest moment, 40.000 sunt femei de etnie romă. Femeile rome reprezintă grupul cel mai ameninţat de analfabetism din ţara noastră. Asta pentru că de la 11-12 ani, unele dintre ele sunt măritate. Pe bani mulţi sau pe o nimica toată, numai ca familiile să scape de o gură în plus la masă, pentru profit sau din cauza unei cutume care trebuia demult depăşită.
Avem două veşti. Una bună şi una rea. Vestea bună se numeşte Claudia. Vestea rea este Camelia.
Claudia are 17 ani şi este elevă în clasa a XI-a a Liceului Pedagogic din Slobozia (Ialomiţa). La prima vedere este o adolescentă ca oricare alta. Dar Claudia este o excepţie de la regulă. S-a născut la Făcăeni, un sat din Ialomiţa, într-o familie de romi cu un tată alcoolic şi bolnav psihic şi o mamă care a fugit de acasă pe când fata avea câteva luni. A fost crescută de bunici. S-a obişnuit cu certurile şi ţipetele: „Dacă în casă nu era ceartă mă simţeam ciudat. Adică… de ce nu se mai ceartă? Ăla era mediul meu şi când ei se certau eu îmi scriam şi îmi făceam temele. Şi acum, dacă sunt într-o cameră în care vorbeşte un sigur om, eu nu pot să învăţ. Dar dacă sunt mai mulţi care vorbesc, atunci mă pot concentra mai bine”, spune Claudia.
Când s-a pus problema să meargă la liceu, ai ei au dat înapoi: “N-avem bani să te ţinem”. A intrat, însă, cu medie mare la Liceul Pedagogic din Slobozia (9,16), iar performanţa ei a atras atenţia ONG-urilor pentru romi din judeţ, care i-au acordat o bursă. Vara trecută, Claudia a vândut îngheţată de la 10 dimineaţa la 10 seara ca să strângă ba