Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) va vernisa joi expoziţia intenraţională itinerantă „IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în lungul secol al XIX-lea”.
Proiectul internaţional de amploare este rodul colaborării a 14 instituţii culturale de seamă din peisajul muzeal internaţional, un efort colectiv al muzeelor naţionale de istorie care încearcă să încurajeze dialogul intercultural şi reflecţia asupra memoriilor şi identităţilor comune. Este pentru prima dată când muzeele de istorie din această regiune au depăşit graniţele, au lucrat împreună şi au combinat colecţiile lor ca să poată să arate că fiecare destin naţional unic este legat şi interrelaţionat cu cel al regiunii comune şi un destin, mai larg, universal.
Denumită după cartea Mariei Todovora, „Imagining the Balkans”, această expoziţie caută să reînnoiască viziunea schimbărilor sociale, politice, economice şi culturale în sud-estul Europei. Expoziţia prezintă complicatul proces istoric care a dus la naşterea şi coagularea naţiunilor moderne din Europa de Sud-Est, în secolele XVIII-XX şi a statelor lor.
Fiecare dintre muzeele participante a contribuit cu un număr de zece exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societăţilor din Europa de Sud-Est în perioada cuprinsă între 1789 şi 1920, naşterea şi desăvârşirea statelor naţionale. Muzeul Naţional de Istorie a României a selectat pentru această expoziţie internaţională gravura reprezentând prima Adunare Obştească a Ţării Româneşti, după instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor ţigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal – „România revoluţionară”, harta Daciei a lui August Treboniu Laurian, portretul principelui Moldovei Mihail Sturdza şi al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentând Adunarea Ad-Hoc a Tării Româneşti, o copie a Coroanei de Oţel, o litografie repr