Permisul de port-armă ar putea avea o valabilitate de numai trei ani, și de cinci, cum este în prezent, iar deținătorii ar urma să treacă mai întâi prin controale medicale stricte și să arate că nu reprezintă un pericol pentru siguranța publică.
Propunerea de modificare a legii privind regimul armelor şi muniţiilor, prin care se urmărește a înăsprirea la maxim a criteriile de acordare a permisului de port-armă se află deja în dezbatere la Parlament. Iar primii susținători sunt chiar oamenii legii.
”Aşa cum este legea în prezent, la fiecare reînnoire a valabilităţii permisului de armă, posesorul armei este obligat să facă din nou dovada stării de sănătate şi a stării psihologice. Dacă demersul nostru va avea scopul scontat, încercăm cu ajutorul Colegiului Medicilor şi al Colegiului Psihologilor să implementăm în actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul să poată solicita o reevaluare şi între aceste perioade de viză, care sunt destul de mari. Cinci ani este o perioadă în care se pot întâmpla multe cu privire la starea psihică şi la condiţia deţinătorului de armă. Solicitarea poate fi făcută de medicul de familie sau de medicul care detectează o anumită schimbare în starea de sănătate a cetăţeanului respectiv”, a declarat pentru Agerpres comisarul şef Daniel Cosgarea, şef serviciu Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.
Polițiștii spun că oricum legislația actuală este una dintre cele mai dure din Europa și că deținătorii câtuși de puțin susceptibili că ar fi un pericol pentru societate se pot trezi oricând cu permisul de muniție suspendat.
”Vreau să spun că Poliţia nu acordă aşa... cu largheţe... dreptul de port şi folosire. Dosarul trece prin nişte filtre în care poliţiştii abilitaţi fac toată gama de verificări prevăzute de lege, pentru a vedea dacă viitorul deţinător prezintă un pericol pentru