Primului ghid turistic de promovare al ariei protejate, dar nu oricum, ci prezentând din punct de vedere turistic şi comunităţile din vecinătatea sa a fost finalizat.
Ghidul a fost realizat în cadrul unui proiect al Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, împreună cu Excelsior Arad - „Asociaţia Pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei”.
Proiectul a fost derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, în cadrul programului „Proiecte de Tineret, Învăţământ şi Recreative”. Scopul acestui proiect, derulat în parteneriat, a fost realizarea primului ghid turistic de promovare al ariei protejate, dar nu oricum, ci prezentând din punct de vedere turistic şi comunităţile din vecinătatea sa. În ciuda faptului că Administraţia Parcului a avut întotdeauna o strânsă relaţie cu autorităţile locale şi comunităţile din zonă, până la momentul executării acestui ghid, mesajele lor au fost rareori integrate în materiale de promovare având un scop comun.
Tocmai de aceea, acest ghid nu se va concentra doar asupra prezentării gamei tot mai bogate de servicii oferite de Administraţia Parcului Lunca Mureşului (cum ar fi: programele de educaţie ecologică, încurajarea eco-turismului, promovarea atracţiilor prin trasee turistice etc.) ci va creiona un tablou general cât mai actual al întregii zone, prin oferirea de informaţii asupra comunităţilor existente aici, cu istoria, cu obiceiurile şi tradiţiile lor folclorice, cu obiectivele de interes turistic, cu monumentele, cu produsele tradiţionale, cu serviciile de cazare etc.
Pin realizarea acestui tip de mesaj de promovare integrat, Administraţia ariei protejate poate încuraja şi sprijini efectiv localităţile limitrofe să-şi dezvolte o platformă de promovare a eco-turismulu, a agro-turismului şi altor activităţi conexe care nu au un impact negativ asupra parcului natural. Loc