Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi, în faţa grupurilor parlamentare USL, strategia de dezvoltare a reţelei de autostrăzi 2014-2018. Ponta a propus elaborarea unui proiect de lege prin care Guvernele viitoare să fie obligate să continue proiectele începute.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în faţa grupurilor parlamentare USL, că anual va fi alocată construcţiei de autostrăzi o sumă cuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de Euro, Parlamentul şi Guvernul urmând să decidă în fiecare an în ce direcţie alocă această resursă suplimentară.
"Prezint un proiect al USL, acela de a avea în mod realist o reţea de autostrăzi care să fie construită, nu doar proiectată. Am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrăzi nu întâmplător 2018 - sunt 100 de ani de când România a fost unită politic, dar nu este unită ca infrastructură", a spus Ponta.
El le-a propus parlamentarilor USL să facă un proiect de lege privind strategia de construcţie a autostrăzilor care să fie votat de Parlament şi care să rămână ca obligaţie pentru viitoarele Guverne să continue proiectele începute.
În prezent, România are puţin peste 500 km de autostradă.
VEZI PROIECTUL GUVERNULUI
Ponta a spus că există deja finanţat, în lucru, aproape de a fi inaugurat sau în fază de licitaţie tronsonul Nădlac-Arad şi tronsonul Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu, care este în lucru şi din care la sfârşitul anului 2013 se dau în folosinţă încă patru tronsoane totalizând 105 km.
El a precizat că s-a finalizat licitaţia pentru autostrada Sebeş-Turda şi că din economiile făcute la POS Transport se va putea licita şi construi din programul bugetar 2007-2013 tronsonul de autostradă Turda-Târgu Mureş, unde în luna ianuarie pot începe toate procedurile.
Ponta a precizat că, pe finanţarea din fonduri de coeziune, va fi demarată autostrada Pite