Acestea sunt pur si simplu gandurile unui bancher care a avut ocazia de a asista de-a lungul ultimilor 30 de ani la dezvoltarea si integrarea sectorului financiar in Statele Unite, Europa si Europa de Est. Principalele directii in Europa se contureaza in jurul cresterii economice, crearii de locuri de munca si a competitivitatii. Vorbind despre Europa, merita sa notam ca aceasta este inca o economie a creditului si ca asa va ramane si in urmatorii ani.
Nu voi insista asupra trecutului recent (criza financiara), preferand sa abordez o viziune pe termen lung. In opinia mea, problema critica pentru viitorul industriei bancare este de a folosi cu intelepciune oportunitatea adusa de criza financiara in vederea unei revizuiri consistente care sa ii asigure eficienta si performantele in urmatoarele decenii .
Bancile din zona euro trec printr-un proces de transformare majora care va avea un impact urias asupra eforturilor de convergenta ale Romaniei.
In opinia mea, viitorul sectorului bancar este conturat de 3 directii: provocarile pe termen scurt; modelul de afaceri pe care bancile vor adopta pe termen mediu si contributia sectorului bancar la cresterea economica.
Provocari pe termen scurt: testul cel mai dificil pentru sectorul bancar este cum sa supravietuiasca procesului de dezintermediereConsider ca exista trei provocari pe termen scurt pentru bancile din intreaga lume , iar acestea vor cantari atat asupra modelul de afaceri cat si asupra contributiei bancilor la cresterea economica .
In primul rand , testul cel mai dificil pentru sectorul bancar este cum sa supravietuiasca procesului de dezintermediere. Perspectiva unei dezintermedieri accelerate si haotice este sporita de impactul pe care Basel III il va avea asupra bancilor si de evaluarea privind calitatea activelor, in cazul bancilor europene.
In mo