Alegerea reprezentanţilor studenţilor în forurile de conducere ale Universităţii Bucureşti a declanşat un conflict cu tente politice între două asociaţii de profil. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Până acum doi ani, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti (ASUB) deţinea monopolul în privinţa ocupării celor 25% din locurile Senatului Universităţii Bucureşti şi ale Consiliilor facultăţilor. În 2011, a apărut însă Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti (SSUB), ai cărei membri au dorit la rândul lor să candideze. De atunci, cele două structuri poartă un război mocnit pentru putere, care a răbufnit zilele acestea.
Miza: funcţii şi cariere
"Entitatea asta (n.r. SSUB) nu este reprezentată de studenţi de la noi, ci de către cei din Academia de Studii Economice (ASE), care vor să ajungă în forurile de conducere ale universităţii noastre pentru a câştiga capital de imagine sau pentru a se propulsa în cariera politică", reclamă Irina Iancu, secretar general ASUB. Miza aprinselor dispute nu ar fi însă "binele studenţilor". Surse EVZ spun că liderii îşi transformă funcţiile în rampă de lansare în politică, cariera academică şi nu numai.
Cei mai vocali sunt remarcaţi şi promovează. Un astfel de exemplu este şi fostul preşedinte ASUB, Luis Lazarus, care, deşi a stat la conducerea asociaţiei doar un an, a intrat în lumina reflectoarelor organizând un miting care a blocat Piaţa Universităţii.
Revendicările erau similare celor de astăzi, ASUB cerând, printre altele, ministrului Educaţiei de la acea vreme să nu mai poarte niciun fel de discuţii cu Liga Studenţilor, o "organizaţie care nu reprezintă pe nimeni".
Ameninţări cu demisia, pentru a bloca Senatul
Din teama de a nu pierde frâiele puterii, liderii ASUB s-au răzvrătit împotriva profesorului Vlad Nistor, preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti. Aceştia îi reproşează dascălul