În Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preafericitul Daniel, Patriarhul României, a menţionat că se împlinesc „1700 de ani de la emiterea, de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare, a Edictului de libertate religioasă de la Mediolanum (Milano), din anul 313”. Prin acest document preţios şi unic, deosebit de important prin consecinţele sale în viaţa bisericii, a fost garantată „libertatea credinţelor religioase şi proclamarea încetării persecuţiei împotriva creştinilor pe tot cuprinsul vastului Imperiu Roman”.
Pornind de la acest aspect şi de la importanţa lui în viaţa Bisericii Ortodoxe în general, în semn de preţuire faţă de minerii din Valea Jiului, Preasfinţia Sa Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a venit cu iniţiativa ca moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena să se afle pentru 24 de ore în Valea Jiului, exact în ziua de Sfânta Mare Muceniţă Varvara - Ocrotitoarea minerilor, urmând ca acestea să fie duse şi la alte biserici din Haţeg, Hunedoara şi Deva, pentru ca toţi creştinii ortodocşi din judeţul nostru să se poată bucura de prezenţa lor.
Dorinţa Episcopului Gurie s-a împlinit
Dorinţa episco-pului nostru s-a împlinit. Astfel, la 3 decembrie, o delegaţie a Patriarhiei Ortodoxe Române - condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, însoţit de Preasfinţia Sa Gurie, în calitate de gazdă, şi de Preasfinţia Sa Andrei, Episcopul vicar al Sibiului, în calitate de înalt invitat - a adus moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Petroşani, la Biserica Sf. Mare Muceniţă Varvara, din parohia Livezeni I, situată în Cartierul Aeroport din Petroşani.
Gestul episcopului nostru şi a celor care prin străduinţă au făcut posibil ca în Valea Jiului să ajungă moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena exact de Sf. Varvar