În ultimii doi ani, au existat mai multe momente de neînţelegeri la vârf între reprezentanţii PSD şi PNL, iar problemele din alianţă continuă şi astăzi.
Tensiunile în USL Vrancea au început chiar la începutul anului 2012, când preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost acuzat de liberali că primăriile PNL au fost cele mai vitregite la împărţirea bugetului judeţului, acesta alocând bani mai mulţi primăriilor PDL.
În iunie 2012, trecerea senatorului PDL de Vrancea, Sorina Plăcintă, la grupul PNL din Senat l-a enervat pe preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, care îi transmite omologului său de la PNL, Nini Săpunaru, că a luat cea mai proastă decizie.
"E decizia PNL, în raport cu opinia publică vor fi sancţionaţi. Populaţia să se supere pe PNL, nu pe PSD. Atât îi duce capul! Este o decizie proastă, foarte proastă! Pană acum au ţinut populaţia în jaf, au luat fonduri europene POS DRU, au făcut patinoare pe care nu se dă nimeni şi alte scandaluri. Nini Săpunaru să se spele pe cap cu Sorina Plăcintă", a declarat Marian Oprişan pentru Ziarul de Vrancea.
Prima schismă serioasă a apărut imediat după alegerile locale din vara lui 2012, când Nini Săpunaru a cerut conducerii centrale a PNL ruperea alianţei cu PSD şi PC în Vrancea, după ce în şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean au fost „fentaţi" de Marian Oprişan iar liberalii au pierdut postul de vicepreşedinte al instituţiei.
„Am fost minţit de Marian Oprişan, care mi-a spus înainte de şedinţă că lucrurile sunt aşa cum le-am convenit. În Vrancea s-a constituit coaliţia PSD-PC-PDL-PPDD, iar noi suntem în opoziţie. Voi propune Biroului Politic al PNL ruperea alianţei cu PSD şi PC", a declarat pe 18 iunie 2012 preşedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru.
Acesta a precizat că înţelegerea era ca un post de vicepreşedinte să-i revină pesedistului Dragoş Bîr