"Într-un ecou al rivalităţii Războiului Rece, Statele Unite şi Uniunea Europeană concurează cu Rusia pentru influenţă în Republica Moldova, un colţ al fostului Imperiu Sovietic şi cea mai săracă ţară din Europa", transmite agenţia globală de ştiri financiare Bloomberg.
Ţara a câştigat importanţă internaţională atunci când statul vecin, Ucraina, cu o economie de 25 de ori mai mare, a cedat în faţa ameninţărilor Rusiei şi a renunţat la o legătură mai strânsă cu UE. Anders Aslund, expert la Institutul Internaţional Economic Peterson, cu sediul la Washington, declară pentru Bloomberg că, prin comparaţie cu Ucraina, Moldova este mai democratică, mai liberă şi mai puţin coruptă. Iar Damon Wilson, vicepreşedinte al grupului de politici Consiliul Atlantic, a declarat, în timpul unei reuniuni a Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, că Rusia, în esenţă, încearcă să-şi restabilească sfera de dominaţie.
Moldova a reuşit să sfideze până acum presiunile Rusiei
"Moldova a reuşit să sfideze până acum presiunile Rusiei, inclusiv un embargo asupra vinului, care ocupă o cotă majoră din exportul ţării, şi a parafat săptămâna trecută un Acordul de Asociere cu UE", scrie Bloomberg. Anders Aslund declară că Moldova este mai vulnerabilă în faţa ameninţărilor Rusiei decât Ucraina pentru că este mai mică, mai săracă şi o parte a teritoriului său, Transnistria, este controlată de "pacificatorii" ruşi. John Kerry a apreciat decizia Moldovei la Vilnius, afirmând într-o declaraţie că eventuala integrare a Moldovei este cea mai sigură cale spre o Europă unită, liberă şi spre pace.
Spre deosebire de Uniunea Europeană, care este cel mai mare partener comercial, cu o cifră de export de 54%, SUA au o miză economică mai modestă în Moldova. Schimbul de mărfuri cu Moldova este de 64 milioane dolari în 2012, comparativ mai mic decât cu Ucraina, cu o valoare total