Măsurătorile arată un nivel de 25 de unităţi sievert pe oră înregistrat într-o conductă care transportă gaze din clădirea în care se află reactoare nucleare topite în urma dezastrului din martie 2011. Acest nivel este cel mai ridicat detectat vreodată în afara unei clădiri care adăposteşte un reactor nuclear şi este atât de periculos încât o persoană moare la 20 de minute de la expunerea la aceste radiaţii.
Conducta în cauză a fost folosită în urmă cu doi ani pentru a transporta gazele emanate de reactoarele topite spre sistemul de ventilaţie, aflat la o înălţime de 120 de metri, transmite NHK, organizaţia media de stat a Japoniei.
Reacţia din partea Tepco, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, nu a reuşit să calmeze îngrijorările apărute: „substanţele radioactive ar putea rămâne în interiorul conductei”, au transmis reprezentanţii companiei nipone de utilităţi.
Însă, în contextul manierei controversate în care Tepco a administrat până acum criza radioactivă de la centrala Fukushima-Daiichi, temerile rămân ridicate.
Tokyo Electric Power Company (Tepco) a recunoscut în urmă cu câteva luni că, de la cutremurul şi tsunami-ul din martie 2011, scurgerile radioactive au continuat practic fără întrerupere. Compania face eforturi pentru a stopa scurgerile, după ce apa folosită pentru răcirea reactiarelor nucleare nu a fost depozitată corespunzător şi a curs în apele oceanice.
Reacţia neadecvată a Tepco a determinat guvernul nipon să se implice direct în eforturile pentru stoparea scurgerilor. Printre măsurile luate în calcul de Executivul de la Tokyo se numără îngheţarea pământului pe care se află reactoarele şi realizarea unor scurgeri controlate către oceanul planetar.
CITEŞTE MAI MULT
Japonia vrea să îngheţe pământul pe care se află centrala nucleară Fukushima pentru a