Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova (ANTREC) consideră că Moldova ar fi vizitată de mai mulţi turişti străini, dacă ar fi alocate înlesniri la deschiderea şi promovarea caselor rurale.
Preşedintele ANTREC, Svetlana Lazăr, a menţionat că în Moldova casele rurale ar fi o soluţie pentru oamenii de la sat care, pe lângă salariu, ar putea obţine un venit suplimentar şi, în concluzie, ar putea să opteze să-şi dezvolte gospodăria în loc să plece la muncă peste hotare, relevă IPN.
Svetlana Lazăr a specificat că pentru obţinerea titlului de casă rurală gospodarii vor trebui să respecte norme sanitare stricte, să obţină instruirea necesară deservirii turiştilor. Totodată, vor trebui să deţină certificate de sănătate pentru persoanele implicate în deservirea turiştilor şi certificate de sănătate ale animalelor din curte de la care vor fi preluate produsele pentru preparare.
„Până în prezent nu putem depăşi această barieră de atitudine egală faţă de omul de la ţară, care primeşte oaspeţii în propria casă, şi cei care construiesc un hotel sau o pensiune turistică şi care investesc, dar şi câştigă mult. Am propus să introducem noţiunea de casă rurală, în care gospodarii deservesc turiştii ca şi oaspeţi în propria casă şi nu trebuie să facă raportări. Totodată, am propus să fie simplificată procedura de înregistrare a banilor pe care îi obţin”, a specificat Svetlana Lazăr.
Reprezentanţii asociaţiei au avut mai multe discuţii cu primarii de la sate şi în 99% din cazuri edili au spus că nu ar lua bani pentru această autorizaţie, astfel ca satele să se dezvolte şi oamenii să rămână acasă. „O astfel de afacere ar putea suplini veniturile ţăranilor. Totodată, casele rurale ar oferi preţuri mai mici de cazare şi le vom arăta cât de rentabil este să aibă venit de pe urma unui număr cât mai mare de turişti”, a subliniat Svetlana Laz