Deputaţii europeni au aprobat, marţi, planurile de suspendare a tranzacţiilor unei părţi din permisele CO2 pentru a creşte preţurile acestora şi a încuraja firmele să investească în inovaţii bazate pe emisii reduse de carbon, informează Parlamentul European.
Măsurile, modificate de Parlamentul European în iulie pentru a stabili condiţii mai stricte pentru suspendare, au ca scop restabilirea efectului de mobilizare pe care l-a avut iniţial Sistemul de tranzacţionare a emisiilor, creat pentru diminuarea emisiilor de CO2.
"Schema ETS nu a fost creat pentru a afecta industria, ci dimpotrivă, recompensează inovaţia şi eficienţa prin punerea unui preţ pe carbon. Dar trebuie să dea un semnal clar privind preţurile. Discuţiile de luna trecută de la conferinţa privind mediul de la Varşovia au subliniat că schemele pieţei de carbon sunt acum la un moment de cotitură. De aceea este extrem de important să lăsăm ETS să ajungă la maturitate", a spus raportorul Matthias Groote.
Citeşte şi: PERICOL GLOBAL: Temperatura medie ar putea creşte cu 5 grade Celsius până în 2100
Conform amendamentelor Parlamentului, deja agreate cu statele membre, Comisia Europeană poate, în situaţii excepţionale, să adapteze calendarul tranzacţiilor, cu condiţia ca un studiu de impact să arate că sectoarele respective nu se vor confrunta cu o avalanşă de companii care să dorească să părăsească UE. Comisia va putea face o asemenea ajustare doar până în 2020 şi pentru un maximum de 900 de permise.
De la crearea sa în 2005, schema ETS a stabilit un prag general de emisii care trebuie redus gradual pe termen lung. Până în 2020, emisiile din sectoarele industriale acoperite de ETS vor fi cu 21% mai scăzute decât în 2005.
Dincolo de aceste praguri, companiile primesc sau cumpără credite tranzacţionate de statele membre. Un credit corespunde unei tone de emisii de CO2. Companiil