Uniunea Europeana va impune restrictii mai stranse la pescuit de la 1 ianuarie 2014, pentru a reduce capturarile excesive de catre statele membre, potrivit politicii comune in domeniu aprobate marti de Parlamentul European. Romania se afla insa oricum printre tarile cu productie slaba la pescuit, in cadrul UE, fiind si in urma Ungariei, desi tara noastra are iesire la Marea Neagra si beneficiaza si de un acces mai mare la Dunare comparativ cu vecinii de la vest, potrivit cifrelor Comisiei Europene.
Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), propus de Comisia Europeana inca din anul 2011, prevede masuri pentru a opri pescuitul excesiv, incluzand verificarea vaselor de pescuit la tarm:
Pescarii vor fi obligati sa respecte "cota maxima durabila" (MSY), adica prada nu trebuie sa depaseasca cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an. Obiectivul este de a reface si a mentine rezervele de peste peste nivelele care pot produce MSY, sustine Parlamentul European.Interzicerea aruncarii prazii. Aruncarea prazii inapoi in apa, de obicei pentru ca este dintr-o specie sau de o marime nedorite, reprezinta aproape un sfert din totalul prazilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate inapoi in apa mor, isi motiveaza Parlamentul European votul. Pentru a pune capat acestei practici paguboase, care in prezent nu este interzisa, vasele de pescuit vor fi obligate sa aduca la tarm cel putin 95% din toata prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, incepand gradual cu 2015. Prazile aduse la tarm care nu au dimensiunea dorita, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decat pentru consumul uman.Principiul durabilitatii. Se va aplica de acum incolo vaselor UE care pescuiesc in afara apelor UE, astfel incat pescarii europeni vor putea lua doar pestele in surplus din apele teritoriale ale statelor terte. Mai mult, statele membre