La iniţiativa Institutului pentru Politici Publice, un grup de ONG-uri au adresat, miercuri, o scrisoare oficialilor Comisiei Europene în care susţin că statul de drept se află sub asediu în România.
ONG-urile cer Comisiei Europene, în urma modificărilor aduse marţi Codului penal, stabilirea unui nou mecanism, suplimentar MCV, pentru a obliga România să respecte regulile UE.
"Vă adresăm această scrisoare pentru a vă informa că puciul împotriva statului de drept din România, început în vara anului 2012, continuă în plină forţă. Marţi, 10 decembrie, Parlamentul a acordat o derogare deplină de la răspunderea penală parlamentarilor implicaţi în activităţi de corupţie, şi a decriminalizat conflictul de interese. Prin aceste amendamente, impunitatea completă a politicienilor influenţi revine în România, aducându-ne înapoi la începutul anilor 90 şi invalidând munca DNA, ANI şi a judecătorilor curajoşi", se arată în scrisoare.
Potrivit semnatarilor scrisorii, dintr-o perspectivă generală, 10% dintre parlamentari vor fi beneficiarii prevederii în favoarea căreia au votat marţi. În scrisoare este criticată şi legea privind graţierea şi amnisterea generală, care, potrivit celor şapte ONG-uri, ar urma să aibă un impact uriaş asupra accederii României în spaţiul Schengen.
"Vă rugăm să aveţi în vedere şi faptul că legea privind graţierea şi amnisterea generală, vizând majoritatea infracţiunilor, amânată în sesiunea de ieri, a fost introdusă pe agenda Parlamentului de săptămâna viitoare. Această lege ar urma să aibă un impact uriaş asupra accederii României în spaţiul Schengen. Exact ca în vara anului 2012, totul a avut loc peste noapte, în grabă, fără consultaţii, într-o totală lipsă de transparenţă şi în dispreţ faţă de cetăţeni, fără măcar a fi consultate instituţiile juridice implicate", susţin ONG-urile.
În acest context, organizaţiile cer CE să s