Patru organizaţii non-guvernamentale îi cer preşedintelui să nu promulge legea prin care, în "mod clandestin", au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie.
Cele patru ONG-uri amintesc că în anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. În anul 2007, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, apoi, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că infracţiunile de insultă şi calomnie sunt abrogate, iar în anul 2013 Curtea Constituţională a decis din nou că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate.
"Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări din partea OSCE şi a condus la creşterea rating-ului de ţară în clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere", se arată într-un comunicat de presă.
Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiţii cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10 decembrie 2013 (chiar de "Ziua drepturilor omului"), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracţiunilor de insultă şi calomnie.
"Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune", conform sursei citate.
"Pe de altă parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea şi modificarea Codului Penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, în vădită contradicţie cu jurisprudenţa CEDO, şi anume articolul 207 proba verităţii. Prin a