Organizaţia Transparency International (TI) consideră că modificările Codului Penal sfidează norme elementare de bun simţ, valorile democraţiei şi regulile statului de drept.
Potrivit unui comunicat al TI România, neadoptarea Legii minelor de către Camera Deputaţilor, "dincolo de motivul meschin al neadoptării: lipsa cvorumului la momentul supunerii la vot, a ascuns în umbra sa adevărata miză a votului din ziua de 10 decembrie", întrucât "în aceeaşi zi Camera Deputaţilor a adoptat două modificări ale Codului Penal - atât cel în vigoare, cât şi cel nou, prin care toţi demnitarii aleşi sau numiţi în funcţie nu mai răspund penal pentru corupţie".
Niciunul dintre cele două acte normative nu se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar "pentru dezinformarea publicului legea care modifică substanţial cele două coduri penale figurează pe pagina Camerei sub titulatura de «Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul penal» - articol declarat neconstituţional încă de la jumătatea anului 2011", se mai spune în comunicat.
Însă articolul 74 indice 1 este de fapt reintrodus atât în Codul Penal în vigoare, cât şi în cel nou şi reprezintă una dintre mizele acestui act normativ, arată organizaţia. Potrivit acestuia, în cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz şi neglijenţă în serviciu ori a unor infracţiuni economice, câtă vreme valoarea prejudiciului nu depăşeşte pragul de 500.000 de euro, urmează ca făptuitorul să acopere integral prejudiciul şi să i se aplice sancţiunea amenzii penale, iar dacă prejudiciul este sub 100.000 de euro, se aplică o sancţiune administrativă, spune TI.
"Cu alte cuvinte, marii corupţi îşi vor putea cumpăra libertatea pe bani, în timp ce cetăţenii de rând plătesc 30 de ani pentru un credit de 57.000 de euro aferent programului Prima Casă. În acest condiţii, care es