Necesarul brut de finanţare al României va scădea în 2014 cu peste 7%, la 65 miliarde de lei, în timp ce costurile de împrumut ale Guvernului ar putea înregistra o uşoră creştere din cauza evenimentelor externe şi a riscurile politice asociate alegerilor, estimează analiştii băncii austriece Erste.
Necesarul de finanţare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, în timp ce pentru anul următor statul are nevoie de fonduri reprezentând 9,8% din PIB, se arată în raportul Erste.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 46,5 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.
Datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat în timp, iar baza de investitori s-a extins prin creşterea ponderii străinilor.
Citeşte şi: FMI aşteaptă decizia Guvernului privind creşterea accizelor la carburanţi
"Ca urmare a strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani. Şi baza de investitori s-a extins semnificativ în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6% înregistrat în urmă cu un an", susţin reprezentanţii băncii.
Banca Naţională a României (BNR) va menţine dobânda de politică monetară la 4% anul următor, în contextul inflaţiei încă scăzute, estimează analiştii băncii. De asemenea, BNR va reduce probabil rezervele minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze patru miliarde de lei pe piaţă.
Politica băncii centrale va influenţa randamentele pentru maturităţi p