Aproximativ 70 de silvicultori din mai multe judeţe au protestat, joi, la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului, faţă de modificarea Codului Silvic, informează Mediafax.
Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat că va trimite o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi Comisiei pentru agricultură şi silvicultură, prin care profesioniştii din domeniu vor solicita să fie invitaţi la dezbaterea textului de modificare a Codului Silvic.
În opinia membrilor FAP, proiectul are multe prevederi care vor transforma Codul Silvic într-un instrument electoral.
Protestatarii au avut bannere pe care scria "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic", "Silvicutorii îşi dau viaţa pentru apărarea pădurilor", "Pentru a evita corupţia, scoateţi sectorul silvic din spectrul politic" şi "Noul Cod Silvic aserveşte personalul silvic politicului".
Marian Stoicescu a mai spus că există o nemulţumire generală în rândul angajaţilor din domeniul silvic, deoarece prin acest proiect se pregăteşte de fapt politizarea tuturor structurilor, prin prevederea ca personalul să fie autorizat, deşi nu este vorba de meserii liberale, şi să poate fi suspendat de anumite instituţii sau comisii ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură.
"Acţiunea de politizare se vede şi din faptul că şefii de ocoale silvice vor fi numiţi numai cu acordul autorităţii publice centrale. Or, nu de asta are nevoie sectorul silvic", a spus Stoicescu.
El a precizat că politizarea sectorului silvic va însemna că angajaţii se vor transforma în agenţi electorali şi vor fi la cheremul politicului. În plus, acest lucru reprezintă un pericol şi pentru pădure, pentru că şi ea riscă să devină "capital electoral".
Membrii FAP cer depolitizarea sectorului silvic, inclusiv a instituţiilor de administrare a pădurilor, pent