Unii medici prescriu câte o listă cu zeci de medicamente chiar dacă jumătate dintre ele au practic aceeaşi compoziţie sau nici măcar nu este cazul să fie administrate pacientului. Tot aceştia le spun şi de la care farmacie trebuie să procure medicamentele, unde, deseori, sunt de două-trei ori mai scumpe.
Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, recunoaşte legătura dintre medici şi anumite farmacii, dar nu are încă soluţii pentru această problemă. Însuşi ministrul s-a confruntat cu această problemă acum câţiva ani. După un control medical cu soţia, medicul i-a prescris o reţetă cu peste 13 medicamente şi i-a spus să meargă la o anumită farmacie din centrul Capitalei. La farmacie i s-a spus că medicamentele îl vor costa câteva mii de lei. Întors acasă şi analizând lista, acesta a înţeles că multe dintre ele au aceeaşi compoziţie. Astfel, a ales doar 2-3 medicamente, pentru care a plătit 300 de lei.
Ministrul recunoaşte că există şi astăzi această problemă, dar încă va mai trece ceva timp până va fi rezolvată. Alţi pacienţi însă nu se pricep la medicamente şi procedează aşa cum le spune medicul. "Am fost la Spitalul Dermatologic şi Maladii Comunicabile pentru că am ceva probleme cu pielea. Medicul mi-a prescris câteva medicamente şi mi-a zis să merg la farmacia din cadrul spitalului, chiar lângă uşa medicului. Parcă era mai scump, dar am plătit, că după asta a trebuit să mă întorc înapoi la medic să-i arăt ce am luat", spune Maria, o pensionară. Şi astfel de cazuri sunt multe.
Încălcări ieşite din comun din partea medicilor
Un medic de la Centrul Ştiinţifico-Practic de Neurologie a prescris în 2009, pacientului A. Cucuetu, preparatul Diazepam 5 mg N60 în formă de comprimate, eliberându-i la mână şapte reţete. În total, au fost peste 340 de comprimate. Pacientul s-a adresat la farmaciile din oraşul Orhei, însă nu i-a fost eliberat medicamentul, deoarece er