Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a afirmat, vineri, la festivitatea aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiul Naţional "Spiru Haret", că îl aşteaptă pe viitorul preşedinte al României de la şcoala cu acest nume, potrivit Agerpres. Şi marile personalităţi care au ieşit de pe băncile liceului au rememorat experienţa celor mai frumoşi ani trăită aici.
"Aşteptăm următorul preşedinte de la Spiru Haret", a spus Pricopie, la sala ArCuB, după ce, în prealabil, a vorbit despre istoria Colegiului, aşezată "în context istoric", şi a evocat personalităţile care au absolvit aici, inclusiv pe Ion Iliescu, "un preşedinte de ţară, într-un moment extrem de complicat", relatează Agerpres.
Despre perioada când a fost elev la "Spiru Haret", fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat presei că o consideră drept perioada cea mai vie, "anii cei mai interesaţi, cei mai frumoşi".
"Eu am făcut secţia reală, deci mergeam pe ştiinţe, pe matematică, pe fizică, pe chimie" a spus Iliescu, evocând amintirea directorului liceului de atunci (1944), George Şerban, unchiul scriitorului Octavian Paler, el însuşi elev la "Spiru Haret".
Fostul preşedinte a menţionat că "nu a fost niciodată şeful clasei" şi că atunci "nu era la modă" să te "lupţi pentru 10 pe linie" şi a recunoscut că la "Spiru Haret", un liceu de băieţi, "se copia".
Pleşu: ”Aveam mereu complexul că sunt prea cuminte”
Şi scriitorul Andrei Pleşu a declarat că "un liceu este totuşi o comunitate care trece dincolo de ideea de generaţie" şi faptul că în acest liceu au fost Mircea Eliade, Barbu Brezianu şi atâţia alţii, şi că revista şcolii — "Vlăstarul"—s-a născut în acest liceu, incluzând şi texte semnate de autorul "Istoriei religiilor" e de natură să te facă "să nu te simţi bătrân".
"Eu am venit aici când eram în clasa a treia. Şi veneam de la ţară şi aveam toate deprinderile ş