"Etapa premergătoare summit-ului de la Vilnius a fost una dintre cele mai dramatice perioade din istoria recentă a Uniunii Europene. Iar evenimentele care au urmat după au fost şi mai extraordinare, cu sute de mii de oameni luând cu asalt străzile Kievului", scrie EU Observer într-un material semnat de expertul moldovean în politic externă Nicu Popescu.
Cele trei ţări-cheie ale Parteneriatului Estic (PE) - Moldova, Georgia şi Ucraina- toate suferă în grade diferite de agitaţie pre-electorală, în timp ce UE se confruntă cu provocarea ucraineană, intenţionând în acelaşi timp să menţină celelalte două ţări pe drumul european.
Potrivit expertului, strategia Rusiei în privinţa Moldovei nu va fi să facă Guvernul să se răzgândească, ci să schimbe întregul Guvern. Acest proces va deveni mai intens şi mai vizibil pe parcursul anului viitor şi va presupune eforturi depuse de opoziţia comunistă de la Chişinău, care va avea susţinerea mass-media din Rusia, precum şi presiunile economice şi diplomatice din partea Moscova.
Cu o coaliţie expusă disputelor interne, Nicu Popescu formulează două scenarii a derulării PE în Moldova. Scenariul cel mai probabil este că Guvernul se va menţine până toamna viitoare, semnând Acordul de Asociere cu UE, după care va intra în regim electoral. În consecinţă, indiferent de rezultatele alegerilor, Guvernul ulterior va fi legat cu UE de un acord juridic obligatoriu. Scenariul pesimist este cel în care coaliţia se prăbuşeşte, deşi acest lucru este puţin probabil, spune expertul.
O probă de abilitate pentru UE
"Păstrarea bărcii Parteneriatului Estic pe linia de plutire va necesita abilităţi de navigare considerabile. Ar fi ironic dacă Moldova sau Georgia nu vor semna Acordul de Asociere ca urmare a procedurii prelungite de pregătire şi traducere a documentelor", spune Nicu Popescu. Astfel, accentul ar trebui să se pună pe acce