Africa şi-ar putea pierde o cincime din populaţia de elefanţi în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, atrage atenţia un raport publicat la deschiderea unei conferinţe ministeriale dedicate supravieţuirii elefanţilor, care s-a desfăşurat la Gaborone, informează AFP.
Braconajul în rândul elefanţilor din Africa atinge în continuare niveluri "foarte ridicate şi ar putea antrena dispariţii locale" dacă va continua în ritmul actual.
"În centrul Africii, elefanţii suportă din plin efectele braconajului, însă, având în vedere amploarea sacrificării ilegale în toate subregiunile, chiar şi cele mai numeroase populaţii din sudul şi estul Africii sunt în pericol dacă tendinţa nu se inversează", au transmis Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (IUCN), Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) şi organizaţia de apărare a mediului Traffic, într-un comunicat de presă.
Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în centrul Africii, unde rata estimată a braconajului este dublă faţă de media continentală, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES.
În Africa, populaţia de elefanţi este estimată la circa 500.000 . În 2011, peste 25.000 de animale au fost ucise de braconieri - "annus horibilis" pentru elefanţi, potrivit apărătorilor mediului - şi 22.000 în 2012.
Intensificarea braconajului constatată în ultimii ani pare a se datora în principal sărăciei şi lacunelor din ţările în care trăiesc elefanţii, asociate cu o creştere tot mai mare a cererii de fildeş în ţările consumatoare, mai ales în China şi în Thailanda, explică IUCN, CITES şi Traffic.
Comerţul ilegal cu fildeş a atins în 2011 nivelul său cel mai ridicat din ultimii 16 ani cel puţin, iar 'aceste niveluri inadmisibile persistă în 2012'. Potrivit unor