Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preţ cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanţilor imobiliari, şi-a revizuit din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări.
Aceasta este a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate.
Astfel, pentru acest an, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, indică acum încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puţin faţă prognoza iniţială.
Aceasta în condiţiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.
Mai mult, RA-APPS a intrat acum şi în deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (faţă de 449,1 milioane lei anticipat iniţial) şi cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), deşi miza pe profit.
Anul trecut, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.
Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an