Grupări jihadiste din Libia, Maroc, Tunisia şi Egipt s-au întâlnit cu reprezentanţi Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi ai Frontului sirian Al-Nusra, în septembrie, la Benghazi, în estul Libiei, potrivit ediţiei de duminică a ziarului german Welt am Sonntag.
”Conferinţa” ar fi durat trei zile şi s-ar fi desfăşurat într-un fief al organizaţiei salafiste libiene Ansar Asharia, precizează Welt am Sonntag, fără să citeze surse.
Între cei care au luat cuvântul s-a aflat Abou Iyadh, liderul organizaţiei tunisiene Ansar Asharia, independentă faţă de structura libiană, deşi poartă acelaşi nume, căutat în legătură cu atacul comis împotriva ambasadei americane la Tunis în septembrie 2012, mai scrie duminicalul.
Welt am Sonntag povesteşte că Abou Iyadh a venit să ceară ajutor celorlalte grupări salafiste, în ipoteza în care conflictul cu Guvernul tunisian degenerează.
Abou "Iyadh ar fi cerut în cursul reuniunii să nu mai trimită tunisieni în Siria, pentru că are nevoie urgentă de combatanţi alături de el”, afirmă publicaţia.
Această solicitare a liderului grupării tunisiene ar fi fost primită prost de către Frontul Al-Nusra, pentru care ”afluxul de combatanţi străini trimişi în Siria cu miile, din Libia, de peste un an”, este capital, se arată în articol.
S-ar fi ajuns totuşi la un compromis, potrivit căruia jihadiştii tunisieni ar fi fost autorizaţi să se întoarcă acasă să lupte, însă, în schimb, Frontul Al-Nusra ar fi obţinut garanţii că toţi ceilalţi combatanţi care vor merge în Siria vor fi plasaţi sub comanda sa, ci nu a Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o altă grupare din cadrul Al-Qaida, aflată în concurenţă cu Frontul Al-Nusra.
Profitând de golul din domeniul securităţii de după înlăturarea lui Muammar Kadhafi de la putere, gruparea libiană Ansar Asharia deţine controlul în special asupra părţii de est a Libiei,