În contextul în care decizia Curţii Constituţionala pe modificările noului Cod Penal sunt aşteptate după 15 ianuarie iar noul Cod intră în vigoare la 1 februarie, " rămân fără obiect discuţiile pe lucruri concrete aşa cum au fost ele recent aprobate", a precizat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în această seară la finalul întâlnirii cu deputații juriști. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
"E clar că e nevoie de un dialog mai apropiat în perioada următoare. Acum avem o anumită realitate, şi anume CCR are sesizare pe aceste dispoziţii recente. Practic, CCR se va pronunţa după 15 ianuarie şi nu vom mai putea vorbi de modificări pentru că de la 1 februarie avem în vigoare un nou Cod Penal şi avem un angajament politic ferm de a respecta acest termen de intrare în vigoare - 1 februarie - a noului Cod Penal. Practic, rămân fără obiect discuţiile pe lucruri concrete aşa cum au fost ele recent aprobate", a spus Robert Cazanciuc.
Ministrul a precizat că de acum înainte urmează să fie purtate discuții mult mai aproape cu membrii comisiei juridice atunci când apar iniţiative parlamentare.
"Nu aş vrea să discut chestiuni concrete până nu se pronunţă CCR. Am şi discutat cu mai mulţi colegi de ai mei de obligaţia de rezervă de a comenta în spaţiul public lucruri foarte clare până nu verificăm cu foarte mare atenţie mai ales raţiunea unor texte. Cu toată buna credinţă, riscăm să greşim.
Asta e rostul dialogului avut vineri şi astăzi, de a înţelege raţiunea unor texte pentru a nu greşi pe viitor", a mai spus Cazanciuc.
Aviz negativ pentru Legea amnistiei
Întrebat dacă este în favoarea sau împotriva modificărilor operate în noul Cod Penal, Cazanciuc a spus că nu vrea să discute chestiuni concrete până nu se pronunță Curtea. " E o discuţie care poate fi făcută, în ce măsură un parlamentar este sau nu un funcţionar public, există noţiuni diferite în sens c