Curăţirea albiilor pâraielor şi râurilor care trec prin localităţi intră în atribuţia administraţiilor locale. Cu excepţia Jiului de Vest şi de Est toate celelalte ape curgătoare trebuie să fie decolmatate, îngrijite, curăţare de mizerii şi de vegetaţie.
Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă aşa, şi nu puţine au fost cazurile când în localităţile Văii Jiului au existat ape curgătoare pline de nămol urât mirositor, de vegetaţie crescută şi care, la prima ploaie mai serioasă sau la topirea de zăpadă, face ca pârâul să se umfle şi să-şi iasă din matcă inundând proprietăţile oamenilor…
Vegetaţia da, nămolul ba…
Astăzi vă prezentăm din nou cazul pârâului Slătinioara din Petroşani. Care pârâu, din zona blocului 2 de pe strada Păcii şi până la podul care face legătură cu drumul principal al municipiului, este plin de nămol urât mirositor. După ce presa a semnalat această stare de fapt, în septembrie s-a tăiat vegetaţia.
Mai mult, conform adresei nr. 11.560 din 6 august 2013, primăria a transmis, printre altele, către Asociaţia de Proprietari „Păcii 2”, următoarele: „Curăţarea albiei râului şi înlăturarea vegetaţiei din spatele blocului 2 de pe strada Păcii se va face în cel mai scurt timp”. Ei bine, cu adevărat, prin septembrie o echipă a primăriei s-a deplasat la faţa locului, muncitorii fiind puşi la treabă acolo, care, repetăm, s-a rezumat doar la tăierea vegetaţiei. Conform locatarilor blocurilor 2, 4 şi 6 cu această acţiune a lor „n-au făcut mare lucru, au dat cu coasa, au strâns ceva mizerie şi cam atât”… Nămolul adus de apă din amonte a rămas din plin tot acolo, iar putoarea, de nedescris, poluează şi ea zona. În fiecare zi când oamenii aerisesc locuinţele damful le intră „în camere şi-n suflet”, după cum susţin câţiva dintre locatarii care au geamurile de la camere în spatele blocului.
Şi ca treaba să fie treabă, un cab