* Mihai Nichişoiu, "Tradeville": "Turbulenţele de pe piaţa de bonduri a Ucrainei au condus la o uşoară depreciere a leului"
* Radu Ciofu, "Admiral Markets": "Aurul s-a depreciat faţă de dolar, dar de fapt, dolarul este cel care s-a întărit"
Leul s-a depreciat cu 0,64% faţă de moneda unică europeană, în intervalul 18 noiembrie - 18 decembrie.
Pe 18 noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) afişa un curs de referinţă de 4,4462 lei/euro, în timp ce, pe 18 decembrie, moneda europeană era cotată la 4,4749 lei.
Radu Ciofu, broker "Admiral Markets", opinează că evoluţia euro/leu reprezintă o mişcare destul de mică şi nu se poate lega de un eveniment anume. Domnia sa apreciază că, de la sfârşitul lunii august, cursul euro/leu se mişcă în acelaşi palier 4,42 - 4,48, iar acum, este la limita de sus a intervalului.
Mihai Nichişoiu, analist pieţe internaţionale la "Tradeville", ne-a declarat: "Deprecierea leului din ultima lună, de altfel nesemnificativă, pare să fi avut legatură cu două premise. Prima s-a referit la percepţia potrivit căreia banca centrală americană se pregătea pentru o restricţionare marginală a lichidităţii ultraieftine din SUA din ultimii ani (QE3/relaxarea cantitativă). A doua premisă s-a referit la turbulenţele de pe piaţa de bonduri a Ucrainei, după ce Kievul a refuzat să semneze un tratat comercial important cu Uniunea Europeană".
Domnia sa crede că leul va afişa, şi în perioada următoare, cotaţii comparabile cu cele curente, atât faţă de euro, cât şi faţă de dolarul american. Domnul Nichişoiu consideră că, chiar dacă ţara noastră ar fi cuplată cumva cu direcţia politicii monetare americane, ceea ce este improbabil, incertitudinile legate de aceasta au dispărut din ecuaţie. "Alte riscuri, globale sau interne, nu sunt perceptibile pentru perioada imediat următoare", a mai adăugat analistul.
Cotaţia care a cresc