Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, şi-a păstrat modelul de business chiar şi după ce rivalii au fost forţaţi de noile reglementări să facă schimbări, dar acum trece printr-un proces de restrângere a activităţillor mai riscante şi de reducere a activelor şi volumului tranzacţiilor care nu aduc profiturile râvnite de acţionari, scrie Wall Street Journal.
Motivul schimbării sunt noile reglementări şi lipsa de dinamism a pieţelor care erodează profitul companiei, aceasta nemaiputând opera la costuri la fel de scăzute ca în perioada sa de boom, au declarat pentru WSJ surse apropiate planurilor băncii.
Adoptarea săptămâna trecută a aşa-numitei reguli Volcker, care interzice băncilor să-şi pună sub risc propriile fonduri pentru a obţine profit din tranzacţionare şi să deţină participaţii mari la fondurile de hedging, reprezintă doar cel mai recent obstacol din calea Goldman şi a rivalelor sale.
Goldman, cea mai influentă dar şi cea mai hulită bancă de pe Wall Street, care îşi obţine aproximativ jumătate din venituri din tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni şi alte titluri, a început să renunţe la tranzacţiile care îi cer să pună deoparte capital suplimentar.
În acelaşi timp, compania îşi reduce stocul de titluri deţinute pentru clienţi, un pas prin care se eliberează capital şi sunt majorate veniturile. Obiectivul este acela de a obţine profit mai mare din divizia de trading. Schimbările sunt realizate treptat, iar strategia de bază a companiei rămâne intactă.
În ultimul an Goldman Sachs şi-a restructurat sistemul de management al riscului
După ce a beneficiat de fonduri de bailout din partea guvernului şi în 2008 de o infuzie de cash din partea Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffett, Goldman a ieşit din criză mai puternică decât concurenţa. Însă, spre deosebir