Stonehenge este un loc sacru, averitzează un grup de druizi, care au protestat miercuri faţă de transformarea acestui complex arheologic în muzeu.
În expoziţia despre istoria vechiului monument sunt şi oase, provenind din neolitic, druizii cer reîngroparea osemintelor.
Potrivit Huffington Post, conducătorul grupului Loyal Arthurian Warband, King Arthur Pendragon, a comparat expunerea vestigiilor arheologice, printre care se află şi o colecţie de oase, cu "un peep-show victorian".
Noul centru expoziţional, deschis miercuri la Stonehenge, îşi propune să ofere vizitatorilor o perspectivă mai amplă asupra monumentului, situat la 130 de kilometri de Londra.
Pentru reamenajarea sitului au fost alocate 32 de milioane de euro, sumă finanţată de parteneri privaţi şi din fondurile obţinute din reducerile bugetare publice.
English Heritage, organismul public care administrează situl, a declarat că a luat în calcul expunerea unor copii ale oaselor, însă "autenticitatea este importantă pentru istoria Angliei".
Complexul megalitic Stonehenge, ce atrage peste un milion de vizitatori pe an, a fost construit vreme de mai multe secole, începând cu 3.000 î.e.n.. din motive rămase un mister până în zilele noastre.
Din perspectiva celor mai recente teorii, Stonehenge ar fi fost un loc de înmormântare, având în vedere mormintele descoperite la faţa locului, sau un loc de pelerinaj, prin prisma puterii tămăduitoare conferită pietrelor albastre transportate la Stonehenge din Ţara Galilor, pe o distanţă de peste 200 kilometri, relatează Mediafax.