Expoziţia "Sub zodia tămăduirii. Medicină şi farmacie în judeţul Alba" a fost vernisată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Publicul poate vedea piese din epoci diverse, unele vechi de mii de ani, legate de practicarea medicinei, dar şi craniul din epoca bronzului, vechi de acum cinci mileni, care atestă cea mai veche operaţie pe creier din Europa, informează Agerpres.
Alături de spatule de bronz din secolele X-IX î.Hr descoperite la Alba Iulia, un bisturiu şi o spatulă sondă datate secolele I î.Hr.-I d.Hr. găsite la Piatra Craivei, instrumente chirurgicale romane, piese de farmacie romană descoperite la Apulum este expus şi un craniu asupra căruia a fost realizată în urmă cu cinci milenii o trepanaţie, aceasta fiind cea mai amplă operaţie pe creier din epoca bronzului cunoscută în Europa.
Mai sunt expuse documente, cărţi de medicină din secolul al XVI-lea sau reclame ale cabinetelor medicale de la sfârşitul secolului al XIX - începutul secolului XX.
Descoperit la Aiud
Craniul, datat pe la 2.700-2.500 î.Hr., a fost descoperit în 1971 la Livezile, lângă Aiud, şi a aparţinut unei femei de aproximativ 35-40 de ani. Intervenţia chirurgicală a constat în practicarea unui orificiu în cutia craniană, având dimensiunea de 12,2X7,3 centimetri, cu ajutorul unei lame de obsidian sau silex.
Potrivit specialiştilor Muzeului Naţional al Unirii, anestezia pacientei s-a realizat probabil cu ajutorul unei substanţe halucinogene. Osul prezintă pe marginile operaţiei urme de refacere postoperatorii, ceea ce denotă faptul că femeia a mai supravieţuit intervenţiei cel puţin un an.
Operaţia (trepanaţia) este cea mai importantă realizată în Europa la nivelul epocii bronzului cunoscută până la acest moment.
ARTICOLE POPULARE: FRUMUSEŢEA mai ţine cont de vârstă? VEDETE SEXY de peste 40 de ani, care ARATĂ ca la 20 de ani | GALERIE FOTO