Din 10 salariaţi numai şapte contribuie la fondul asigurărilor de stat. Astfel, circa 30% din angajaţi activează în economia tenebră.
Cifrele au fost prezentate în cadrul conferinţei internaţionale „Economia informală: realităţi, impact, acţiuni”, transmite IPN.
Viceministrul muncii, Sergiu Sainciuc, a comunicat că Guvernul a adoptat un plan de acţiuni pentru diminuarea muncii la negru şi că sancţiunile prevăzute în Codul Muncii au fost înăsprite. Acum vor fi pedepsiţi şi angajaţii care nu au contracte de muncă, iar angajatorii sunt obligaţi să prezinte o copie a schemei de încadrare. De asemenea, a fost elaborat şi un proiect de lege privind munca ocazională (zilieri), deoarece în agricultură sunt cei mai mulţi angajaţi din economia informală.
Potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, realităţile privind economia tenebră sunt triste. „Nu putem spune că astăzi avem rezultate palpabile, o bună parte dintre agenţii economici în continuare activează la negru. Avem chiar un exemplu, o companie din sectorul agrar vinde produse de milioane de lei, dar nu are niciun angajat oficial”, a spus şeful sindicatelor.
După ce Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE se va lansa un program vast de combatere a muncii la negru. „Noi credem că partenerii europeni nu vor tolera această situaţie, trebuie să rezolvăm aceste probleme”, a subliniat preşedintele Confederaţiei Sindicatelor.
Ovidiu Jurca, specialist principal pentru activităţile lucrătorului în cadrul biroului subregional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii de la Budapesta, a comunicat că anul viitor, în cadrul conferinţei internaţionale a muncii, se va discuta despre adoptarea unui instrument juridic pentru diminuarea acestui fenomen.