Anul 2014 va fi declarat “Anul Brancoveanu”, pentru marcarea a 300 de ani de la martiriul Brancovenilor, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Culturii, scrie Mediafax.
Conform proiectului, actiunile si manifestarile care se vor desfasura in acest context vor constitui Programul national “Anul 2014 – Anul Brancoveanu”.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, Ministerul Culturii a propus Guvernului declararea anului 2014 “Anul Brancoveanu”, avand in vedere importanta si contributia majora a domnitorului in istoria si cultura nationala, precum si faptul ca in anul 2014 se implinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brancoveanu si a fiilor acestuia.
Anii domniei lui Brancoveanu au fost marcati de un progres economic si cultural-artistic, de initiative de modernizare a aparatului statal, de reformare a sistemului fiscal. A organizat cancelaria statului in vederea intretinerii raporturilor cu puterile straine. Epoca brancoveneasca s-a deschis influentelor occidentale care au inceput sa prevaleze asupra celor orientale. Astfel s-a creat o sinteza originala nationala, prin aportul traditiei rasaritene si a celei occidentale.
Principalele directii ale politicii lui Constantin Brancoveanu au fost: intarirea rolului domniei; reorganizarea sistemului fiscal; promovarea unor relatii stranse cu Moldova si Transilvania.
Pana in anul 1709, Constantin Brancoveanu a reusit sa mentina o politica echilibrata intre Imperiul Otoman, caruia ii era vasal, si Sfantul Imperiu Roman (Habsburgic), a carui expansiune ajunsese pana la hotarele Tarii Romanesti (dupa cucerirea Transilvaniei, recunoscuta de Poarta Otomana prin tratatul de pace de la Karlowitz, din 1699).
In perioada domniei lui Constantin Brancoveanu, cultura romaneasca a cunoscut o perioada de inflorire, domnitorul fiind u