În dimineaţa de 23 decembrie 1989, 34 de militari în termen de la Cîmpina chemaţi să apere de terorişti aeroportul de la Otopeni au fost ciuruiţi dintr-o gravă confuzie a autorităţilor militare de atunci. Doi vrânceni au murit şi altul a supravieţuit în acea neagră zi din timpul Revoluţiei.
Jim Silvestru era originar din oraşul Panciu, avea numai 19 ani când a fost încorporat în armată şi o sumedenie de planuri de viitor. Ar fi putut să-şi amâne fără probleme plecarea la oaste, din cauză că tatăl său era bolnav grav şi în felul acesta ar fi rămas singurul sprijin de nădejde al familiei formată din mamă şi încă două surori mai mici.
Împuşcat în cap, după trei lui de armată
Nu s-a putut împăca însă cu ideea de a nu-şi puteaservi ţara, astfel că pe data de 28 septembrie a fost încorporat, la cerere, la U.M. 0865 Câmpina, arma Transmisiuni.
„Când a plecat de acasă, toţi vecinii noştri i-au urat, aşa cum e obiceiul, armată uşoară. Le-a răspuns că el nu-şi doreşte armată uşoară, ci să fie cât mai grea, pentru că nu a murit nimeni în armată ”, povesteşte Ofelia Silvestru, mama eroului.
FOTO: Jim Silvestru şi cele două surioare mai mici
În cele aproape trei luni de stagiu militar, nu a avut nicio permisie, dar din discuţiile telefonice cu părinţii militarul povestea cât de mult îi place la transmisiuni. Avansase în grad, era bine văzut de şefii săi şi cocheta cu gândul că s-ar putea dedica unei cariere militare.
Odată însă cu declanşarea evenimentelor din decembrie 1989, s-a făcut apel şi la unitatea la care Jim îşi urma stagiul de militar în termen, majoritatea soldaţilor fiind adusă la Bucureşti pentru apărarea Capitalei şi a obiectivelor sale strategice.
„În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, trei camioane pline cu soldaţi, de la unitatea din Câmpina, au ajuns la Aeroportul Otopeni, unde fuseseră chemaţi pentru întărirea