Companiile care doresc să construiască gazoductul South Stream pe teritoriul bulgăresc trebuie să depună scrisori de intenţie la Ministerul Economiei şi Energiei de la Sofia până la data de 10 ianuarie, scrie luni cotidianul Monitor, citat de Agerpres.
Câştigătorul concursului va trebui să elaboreze proiectul, să livreze materialele de construcţie şi să efectueze lucrările de construcţie.
În prima etapă a concursului companiile trebuie să dovedească că au un volum al afacerilor de cel puţin 1,5 miliarde de leva (790 milioane de euro). În cazul consorţiilor, condiţia trebuie respectată de întreaga unitate sau de cel puţin unul dintre participanţii la aceasta. Pe lângă aceasta, companiile trebuie să deţină cel puţin 500 milioane de leva (256 milioane de euro) sau să aibă acces la asemenea resurse de creditare. Companiile trebuie să dovedească că după anul 2011 au construit cel puţin 240 kilometri de gazoducte.
Citeşte şi: Bruxelles-ul blochează baletul energetic al Moscovei
Lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificaţie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria şi cu celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani (cel care traversează Ucraina şi România).
Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părţi din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro. La sfârşitul lunii octombrie a fost făcută prima sudură simbolică a conductei lângă satul Rasovo din nord-vestul Bulgariei, iar primele livrări de gaze prin nouă conductă se aşteaptă în anul 2015
Companiile care doresc să construiască gazoductul South Stream pe teritoriul bulgăresc trebuie să depună scrisori de intenţie la Ministerul Economiei şi Energiei de la Sofia până la dat