Protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla“ din Chişinău, susţine că, aşezând data de 25 decembrie în rândul sărbătorilor legale, autorităţile de la Chişinău le-au făcut dreptate creştinilor ortodocşi de stil nou din ţara noastră.
„Adevărul“: Părinte, din acest an Crăciunul pe stil nou este o sărbătoare oficială în Republica Moldova. Ce înseamnă această decizie pentru preoţii şi enoriaşii Mitropoliei Basarabiei?
Pr. Ioan Ciuntu: Nu este vorba numai de enoriaşii Mitropoliei Basarabiei, pentru că ziua legiferată de Parlament este cinstită şi de o bună parte a celor din Mitropolia Moldovei. Mai mult decât atât, Mitropolia Moldovei are şi parohii înregistrate pe stilul nou. Şi noi avem parohii care se ţin de stilul vechi. Le facem şi unora, şi altora slujbe, două echipe de preoţi. Nu e o problemă. În ţara noastră o parte din populaţie se consideră români, alta – moldoveni, dar acesta nu e un motiv să ne tragem de păr. Va trece o vreme până vom ajunge la un numitor comun, la acelaşi Dumnezeu şi aceeaşi credinţă. Pentru noi, este important ca oamenii care sărbătoresc pe stilul nou să fie în rând cu lumea şi să se bucure de aceleaşi drepturi. Vedeţi că acum cerem să fie respectate drepturile tuturor minorităţilor, dar când ajungem la situaţia că o biserică ce are un procent destul de mare de credincioşi care ţin sărbătorile pe nou, parcă nu sunt oameni din acest ţinut şi nu pot să se bucure. Toată lumea se odihneşte pe 7 ianuarie, iar ei sunt nevoiţi să meargă la serviciu de Crăciun. Ceea ce a făcut Parlamentul este un act al dreptăţii şi nimeni nu trebuie să se supere.
Opoziţia a reclamat că majoritatea parlamentară impune nişte valori străine poporului nostru...
Comuniştii şi socialiştii nu trebuie să ne bată obrazul, că nimeni nu le îngrădeşte drepturile. Cei care au sărbătorit pe 7 ianuarie, o vor face şi de acum încolo.