Tocmai a trecut Craciunul si cei mai multi dintre noi au ramas cu o gramada de mancare neconsumata, cu care nu stie cu sa faca. Daca sarmalele si carnatii pot fi congelati, cozonacul uscat reprezinta de fiecare data o problema. Asta, pana acum!
MasterChef-ul Alexandru Cirtu te invata ca, daca ai putina imaginatie, feliile uscate de cozonac se pot transforma intr-un desert de te lingi pe degete. Fostul concurent al concursului culinar de la PRO TV si-a dezvaluit propria reteta de fondant cu cozonac, in exclusivitate pentru CANCAN.ro. Aceasta nu este deloc una complicata, iar rezultatul este garantat daca urmati cei 10 pasi propusi de Alex.
Alexandru "Teacher" Cirtu a fost unul dintre cei mai apreciati concurenti de la "MasterChef" sezonul intai
FONDANT CU COZONAC
Ingrediente: (pentru 2 portii)
100 g cozonac uscat, 160 g ciocolata neagra 65% + cacao, 100 ml lapte, 30 g faina, 1 varf de cutit de sare, 150 g zahar, 4 galbenusuri, 4 albusuri, 1 lingurita de zeama de lamaie, 25 g unt, Cacao pentru tapetat
1. Tapetam 2 vase Ramekin (din ceramica, termorezistenta) cu unt si cacao si le introducem in congelator. Ele trebuie unse de jos in sus ca si cand am incerca sa impingem prajitura sa creasca, sa „urce” mai exact.
Acesta este fondantul cu cozonac realizat de Alexandru Cirtu
2. Temperam ciocolata la Bain Marie impreuna cu untul. Le lasam apoi la racit. Intre timp, intr-un pahar amestecam 100 ml lapte rece cu 30 g de faina (amestecati bine de tot), pana obtineti o compozitie omogena, iar cand am realizat acest lucru le putem pune pe un foc mic, amestecand constant cu un tel, pentru a evita asa cum am spus mai devreme, formarea cocoloaselor.
3. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, pana ce acesta se topeste, ca mai apoi sa-l punem la Bain Marie inapoi, peste amestecul de ciocolata si unt