Paul Bloomfield, profesor la Oxford Brookes, a ţinut un discurs despre bucătăria din Ardeal la Universitatea de Ştiinţe Agricole. El va scoate o carte de bucate pe această temă.
Paul Bloomfield, profesor la Oxford Brookes University, a vorbit, ieri, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), despre „noua bucătărie mediteraneană, potenţialul bucătăriei transilvane". Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Slow Food în Campus". „Proiectul Slow Food în Campus vrea să arate cât de avansaţi sunteţi faţă de alte regiuni ale Europei şi că aveţi mult mai bune produse decât restul Europei. Proiectul şi-a propus să conştientizeze tinerii cât de valoros e potenţialul local care, din punct de vedere al integrităţii produselor, este la un nivel mult ridicat faţă de ceea ce se găseşte în Europa, îndeosebi Europa de Vest", crede gastronomul englez. Vorbind despre integritatea produselor, el se referă la faptul că acestea sunt ecologice, au gust şi savoare.
Paul Bloomfield a ţinut o conferinţă la Cluj despre bucătăria transilvană
Bloomfield a venit în urmă cu patru ani în Ardeal printr-un proiect menit să evalueze potenţialul gastronomic al zonei transilvane. Dacă atunci nici nu bănuia ce va găsi, acum e mai mult decât încântat de reţetele româneşti pe care vrea să le promoveze în Marea Britanie sub forma unei cărţi de bucate, care va fi editată anul viitor.
O carte cu poveştile locului
Cartea va cuprinde nu numai reţete tradiţionale transilvane, ci şi poveşti. „Am vrut să arătăm ce loc fantastic e aici, în Transilvania. Cartea conţine atât reţete, cât şi poveşti. Poveşti ale locurilor pe unde am fost, ale oamenilor pe care i-am întâlnit şi ale produselor tradiţionale a căror reţete apar în carte", explică Rareş Crăiuţ, traducător şi coordonatorul din judeţul Cluj al Slow Food Transilvania.
După cei patr