Toate perfecţiunile ştiinţei n-au putut totuşi să reconstituie miraculoasa compoziţie a laptelui de mamă. Probabil că este momentul în care puiul de om ieşit spre viaţă primeşte în continuare împărtăşania de soartă, de hrană, de minte, de suflet, de autoapărare de la mamă, prin laptele de ţîţă.
Toate perfecţiunile ştiinţei n-au putut totuşi să reconstituie miraculoasa compoziţie a laptelui de mamă. Probabil că este momentul în care puiul de om ieşit spre viaţă primeşte în continuare împărtăşania de soartă, de hrană, de minte, de suflet, de autoapărare de la mamă, prin laptele de ţîţă.
Imunitatea din laptele de sîn al mamei o capătă pruncul lipit de sînul mamei. I se linişteşte tot sistemul nervos la auzul bătăilor de inimă maternă. Probabil din acea perioadă, cînd sîntem atît de legaţi de mamă şi prin laptele de hrană, ne-a rămas obiceiul să iubim pe tot parcursul vieţii laptele şi produsele din lapte. Dar oare cum este mai bine să consumăm laptele şi lactatele? Căci şi aici ştiinţa aduce în discuţie nişte criterii. Explică principiile sănătoase de consum al laptelui şi al produselor lactate prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare.
Laptele pasteurizat Înainte de toate, trebuie să cunoască lumea că degeaba cîrtesc unii oameni împotriva pasteurizării laptelui, adică împotriva tratării termice a laptelui, în regim industrial. Această metodă de prelucrare a laptelui prin temperatură este absolut necesară, pentru a neutraliza acţiunea rea a populaţiilor de microbi prezenţi în laptele muls din ugerele animalelor. Cei ce spun că e bine să bei lapte gras abia stors din ugerul văcuţei uită că acest lapte proaspăt, neprelucrat prin căldură, este foarte bogat în populaţii de microbi. De aceea este binevenită pasteurizarea, prelucrarea prin temperatură a întregului lapte înainte d