Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Moduri de a combate astenia de primăvară

Publicat in Adevarul, miercuri 24 februarie 2010 ·

Crudităţile şi mişcarea alungă efectele schimbării anotimpurilor asupra sănătăţii noastre. Încălzirea vremii şi modificările presiunii atmosferice duc la apariţia migrenelor şi a oboselii. Pentru a evita astenia trebuie să luăm măsuri chiar de la debutul primăverii.

La trecerea spre primăvară, organismul încearcă să se adapteze mediului exterior, corpul trebuind să-şi reechilibreze căldura. Acest fapt are un impact asupra vaselor sanguine, ducând la o scădere a presiunii sângelui. Din acest motiv, un număr mare de persoane, dar mai ales femeile, vârstnicii şi adolescenţii, încep să se confrunte cu stări accentuate de oboseală, de slăbiciune fizică şi mentală sau chiar cu depresie.

„O cauză a apariţiei asteniei de primăvară este ceea ce mâncăm în mod obişnuit iarna. Astfel, o alimentaţie bazată mai mult pe proteine şi pe grăsimi animale este necesară adaptării la frig, dar are un dezavantaj în sensul că nu asigură nutrienţii necesari bunei funcţionări a organismului, nepregătindu-ne practic pentru schimbările climatice care au loc la trecerea dintre anotimpuri.

Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă şi cele cu boli cronice sau cu diverse carenţe de vitamine şi de minerale", spune Radu Leon George, medic de familie la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Mai multe legume, fructe şi verdeţuri

Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a ne adapta mai uşor noului anotimp este să reducem consumul de carne, de grăsimi animale, de făinoase şi de dulciuri rafinate şi să ne orientăm către o dietă mai sănătoasă. „Primăvara este bine să adăugăm în meniul nostru cotidian fructe, legume, verdeţuri cât mai puţin prelucrate termic.

De asemenea, peştele nu trebuie să lipsească nici el din alimentaţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că anotimpul rece este solicitant pentru organism şi pentru a face faţă schimbărilor climaterice este necesară s

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Vremea

București
acum

21°
vin.

11°/22°
sâm.

14°/25°
dum.

15°/27°
lun.

16°/28°
Iasi
acum

18°
vin.

12°/19°
sâm.

10°/24°
dum.

11°/25°
lun.

15°/27°
Constanta
acum

21°
vin.

11°/21°
sâm.

11°/15°
dum.

9°/18°
lun.

14°/22°
Cluj-Napoca
acum

16°
vin.

10°/18°
sâm.

10°/25°
dum.

12°/25°
lun.

13°/25°
Timisoara
acum

18°
vin.

9°/22°
sâm.

13°/25°
dum.

14°/24°
lun.

13°/25°

Editoriale