Bucătarul Bill Granger, blogger pentru „The Independent“, un iubitor al mâncărurilor condimentate, nu pare tocmai genul de persoană care ar găti folosind brânză tofu. Însă el susţine că acest aliment se îmbină perfect cu orice ingredient fără a-şi pierde din fineţe, iar lui îi place chiar foarte mult.
Precum Vegemite sau Marmite, două tipuri de paste consumate în străinătate pe pâine, tofu este atât iubit, cât şi ignorat în Occident. Însă în Est nu împarte oamenii în susţinători ai uneia sau ai celeilalte. Acest aspect poate fi cauzat de faptul că oamenii înţeleg cât de versatilă este brânza tofu sau, pur şi simplu, nu o privesc ca pe un înlocuitor al cărnii.
„Aceste trei reţete fac parte din misiunea mea de convingere a lumii cât de bun este tofu. Este un aliment delicat atunci când îl găteşti pentru a se integra delicat, dar se poate îmbina foarte bine şi cu ingredientele unei mâncări mai pretenţioase“, explică Granger.
1. Carne de porc tocată şi tofu
Ingrediente pentru 4 porţii
2 linguri de ulei
400 de grame de carne de porc tocată
3 centimetri de ghimbir, decojit şi tocat
3 linguri de fasole la conservă în sos de ardei iute
2 linguri de sos de soia
150 de mililitri de supă de pui
2 linguri de vin Shaoxing (opţional)
450 de grame de brânză tofu, tăiată cuburi
½ linguriţă de ulei de susan
Ulei de ardei iute (opţional)
1 linguriţă de piper boabe Sichuan, prăjit şi măcinat
4 cepe verzi, tăiate
Orez fiert, pentru servit
Mod de preparare
Uleiul se încinge într-o tigaie, se adaugă carnea de porc tocată şi se lasă până când nu mai are o culoare roz. Se adaugă usturoiul şi ghimbirul şi atunci când carnea capătă un miros plăcut şi o culoare aurie, se amestecă şi fasolea la conservă. Se lasă pe foc încă un minut.
Se pun sosul de soia şi vinul Shaox